Waar komen metrotegels vandaan?

Waar komen metrotegels vandaan?

Een van de meest interessante vragen die liefhebbers van het metrosysteem hebben geteisterd, is: "Waarom hebben Retrotegels metrotegels een oranje tint?" Het hele metrosysteem werd gebouwd onder het gezag van Parijs als onderdeel van het grootschalige wederopbouwplan voor de Franse hoofdstad. Toen het project in 1973 werd voltooid, waren alle stations aangelegd in de vorm van platforms die boven het maaiveld lagen. Met zo'n unieke constructie werd elk platform gebouwd met de exacte afmetingen van elk station, zodat het hele systeem het uiterlijk zou hebben van een compleet gebouw, of op zijn minst een muur, in plaats van een reeks platforms te zijn.

Waar komen metrotegels vandaan?

Tegenwoordig zijn de meeste afgelegen platforms van Parijs nog steeds aanwezig, maar één ding is veranderd. Vanwege de kosten die gemoeid zijn met het vervangen van de platforms, kwamen de ingenieurs van Parisien al snel met een innovatieve oplossing voor dit probleem. In feite creëerden ze voor elk station nieuwe lijmen waarmee de tegelvoegen indien nodig gemakkelijk opnieuw konden worden aangebracht. De nieuwe lijmen bestonden uit een acrylpoeder dat werd gemengd met een epoxyharsmedium. De combinatie van deze twee ingrediënten zorgt voor een taaie lijm die bijna niet te scheuren is.

Bij het plaatsen van een nieuwe tegel of het vernieuwen van een oude, moet het interieur van de metrowagen zorgvuldig worden overwogen. Als je meer wilt weten over waar de metrotegels vandaan komen, kan een reis naar Parijs helpen. De Fransen hebben hun technieken voor het maken van tegels honderden jaren lang geperfectioneerd en tegenwoordig wordt hun creatie gebruikt door het eigen metrosysteem van New York City en door andere openbaarvervoersystemen over de hele wereld.

Meer info over dit artikel: https://www.retrotegels.nl/

Suzanne Herrera